1 av 2
Luftbevakningstornet i Fagersta kommun. Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
2 av 2
Elisabeth Ek på länsstyrelsen tycker luftbevakningstornet är ett soklart byggnadsminne. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Fagersta

Luftbevakningstornet i Fagersta blir byggnadsminne

Elisabeth Ek: ”Ett självklart byggnadsminne”
1:49 min

Luftbevakningstornet i Fagersta kommer att byggnadsminnesförklaras av länsstyrelsen. Detta innebär att tornet numera kommer bära ett kulturhistoriskt skydd och är fredat för all framtid.

– Det här känns helt rätt. Luftbevakningstornet är ett självklart byggnadsminne, säger Elisabeth Ek som är antikvarie på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet.

Året var 1944 och i hela landet fruktade man andra världskrigets fasansfulla framfart. I Fagersta byggde man ett luftbevakningstorn för att skydda ortens värdefulla industri från eventuella bombningar. Men som historien föll ut kom kriget att avslutas inom kort och det gulaktiga tegeltornet behövde faktiskt aldrig användas.

Genom åren som sedan passerat har tornets existens emellanåt ifrågasatts. För bara några år sen ville kommunen riva tornet men ändrade sig och rustade upp sedan länsstyrelsen klivit in och stått för en stor del av pengarna.

Nu är det klart att tornet kommer stå säkert även i framtiden. Länsstyrelsen har nämligen i samråd med Fagersta kommun beslutat att byggnadsminneförklara luftbevakningstornet vilket innebär att det tornet aldrig får rivas.

– Det är fantastiska roligt för vår kommun att det blivit en bevaring av luftbevakningstornet. Det är en viktig del av vår lokala historia, säger Anne Lehnberg-Halén som är kulturchef i Fagersta kommun.

Det som återstår innan beslutet är helt genomklubbat är en signatur från landshövdingen. Efter det blir luftbevakningstornet i Fagersta en av ungefär 2000 byggnader och miljöer som byggnadsminnesförklarats runtom i Sverige. Med det kommer ett ansvar för kommunen att ta tillvara och underhålla luftbevakningstornet.

– Vi är redo för det och vi kommer tillsammans med länsstyrelsen ta fram en vårdplan för hur det ska skötas och bevaras på bästa sätt, säger Anne Lehnberg-Halén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".