Första drop in-bröllopet i dag i Sala

4:31 min

Sångare, bröllopstårta och till och med fotograf: i Kumla kyrka utanför Sala bjuds dagens brudpar på det mesta som hör till en traditionell kyrklig vigsel när Kumla församling bjuder på Salas allra första drop in-bröllop.

Kyrkoherde Karin Hammermo inspirerades av Västeråsprästen Jerker Alsterlunds påhitt med drop in-bröllop under bilattraktionen Power Big Meet och i dag, på alla hjärtans dag, står kyrkorummet i Kumla kyrkby öppet för alla som har de tre nödvändigheterna:

– Man behöver någon att gifta sig med, man ska ha tagit ut hindersprövning och tagit med sig de papperen, och sen är det bra om man har en ring också. Det är väl allt, säger Karin Hammermo.

– Det är ingen snabbvigsel, lägger hon till. Man har en timme på sig och paren hinner prata med prästen innan. Vissa kommer vilja gå uppför altargången medan andra kommer välja att lite mindre ceremoniellt gå direkt till altaret från ett annat håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista