Snöröjning

Villaägare i Västerås kan få slippa skotta själv utanför tomten

1:31 min

Fastighetsägare i Västerås som ansvarar för snöröjningen framför sin tomt kan få slippa det. Kommunen ser nu över vem som ska ha ansvaret för trottoarer och gångvägar utanför villatomter.

Västerås stad tittar på att utfärda vissa undantag på grund av mängden snö och att det är för tungt för den enskilde att ta hand om snövallar.

– Ja, det har ju varit väldigt mycket snö och normalt sätt så är det så att om man bor på en så kallad B-gata där man har antingen en trottoar eller ett gångutrymme utanför tomten så är det fastighetsägarens ansvar att snöröja och sanda. Men nu när det har varit så mycket snö så har det blivit plogvallar på grund av att snöröjningsfordon inte har kunnat skjuta snön framför sig hur mycket som helst, säger Ulf Palm, kommunikationsstrateg på tekniska nämndens stab i Västerås.

– Det har blivit en hård skorpa på en del vallar och vi har fått en hel del samtal från fastighetsägare som säger att det är besvärligt, och det vi gör nu är att vi går igenom och listar de här gatorna för att se vad som är möjligt att göra när det gäller bortforsling av snö.

I klarspråk alltså, man behöver inte skotta trottoaren utanför sitt hus om man bor på en gata som ni kommer att lista, kan man inte avgöra det själv genom att titta hur det ser ut?

– Jo, men vi behöver gå igenom för att få en vettig tågordning så att vi i såfall kör igenom de här gatorna som är aktuella så att vi inte kommer tillbaka till granngatan precis när vi har gjort en gata, säger Ulf Palm på tekniska nämndens stab i Västerås.