Här är de största bakteriehärdarna på jobbet

4:24 min

Kaffeautomaten kan vara en bakteriehärd och den är inte det enda vi ska se upp med på jobbet så här i influensatider. Hygiensjuksköterskan Christer Häggström ger er de bästa tipsen.

Knapparna på kaffeautomaten i personalrummet är ett favorittillhåll för bakterier och det gäller så gott som alla gemensamma kontaktytor på jobbet, enligt Christer Häggström, hygiensjuksköterska på Västerås sjukhus.

– Det är egentligen alla kontaktytor man tar i. Man kommer in i kafferummet, man lämnar matlådan i kylen, trycker på knapparna på kaffemaskinen, säger han.

P4 Morgon satte Christer Häggström i ett fikarum på en kontorsarbetsplats och pratade om typiska grejer vi kommer i kontakt med på jobbet: hissknappar, tangentbord, telefon, dörrhandtag och kaffemaskin.

Kan man rangordna de här prylarna, var finns de största bakteriehärdarna?

– Nej det kan man inte. Men man kan säga att det är de sakerna man delar med andra, till exempel personaltoaletten. Tangentbord och telefon är ju ofta personliga.

Men man ska inte vara skraj för att gå till kaffemaskinen eller sätta handen på toalettdörrhandtaget.

– De allra flesta av oss har ett immunförsvar som står emot bakterier, men det man kan göra är att man inte stoppar in fingrarna i mun direkt efter att man har tagit i såna här saker, säger Christer Häggström.