Nobelpristagaren Tomas Tranströmer

Att gå in i själva verkligheten - Tranströmer på Nobelmuseet

Olika bokbindares tolkningar av Nobelpristagaren Tomas Tranströmers verk visas nu på Nobelmuseet i Stockholm. Utställningen består också av en biografisk del som ger en djupare bild av människan Tomas Tranströmer.

Poeten Tomas Tranströmer, som bott och verkat i Västerås i 35 år, tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2011. Nu är han också föremål för en utställning på Nobelmuseet i Stockholm.

– Vi har träffat både Tomas och hans fru Monica och fått tillgång till flera av hans privata saker. Här finns bland annat privata fotografier på Tomas från hans barndom, berättar utställningens producent Fredrik Skog.

Utställningen består av två olika delar. Dels har bokbindare från hela världen bjudits in att tolka Tranströmers poesi vilket är en tradition sedan 2007. Då har främst svenska bokbindare fått tolka de verk vars författare tilldelats Nobelpriset samt bokbindare från det aktuella landet. 

När pristagaren detta år var en svensk beslöt man att bjuda in från hela världen. Resultatet finns nu att se, allt från glittrande bokstäver som faller över omslaget som en stjärnbeströdd himmel, till blad från fjärran länder.

– Tranströmer är en av vår tids mest översatta poeter och finns översatt till ca 80 olika språk, på utställningen visas drygt 80 bokband av bokbindare från 18 olika länder, säger Fredrik Skog.

Den biografiska delen består av jaget, naturen, musiken och världen. Den består av barndomsfotografier, bilder som Tomas Tranströmer själv gjorde som liten, och hans fjärilssamling.

– Intresset för att samla väcktes när han var på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. När vi ringde visade det sig att en så kallad gondol som olika fjärils- och insektssamlingarna bevarades i på 40-talet fanns kvar, berättar Fredrik Skog.

– Den finns nu uppställd och är det första man möter när man besöker utställningen, säger Fredrik Skog.

Den som vill kan slå sig ned och luta sig tillbaka i någon utav de fåtöljer som står utställda på de vackert belägna oaserna i lokalen, pyntade med grönska och mossa.

Ovanför hänger något som ser ut som en lampa, men som i själva verket är en högtalare som spelar upp ljudet av Tranströmers röst där han läser högt ur sin diktsamling. En stunds stillhet för att gå in i själva verkligheten.