Västerås

VästeråsIrstas ordförande bemöter kritiken mot toalettpappersförsäljningen

1:25 min

Den senaste veckan har det riktas hård kritik mot styrelsen i VästeråsIrsta handbollsförening efter beslutet att varje medlem skall sälja sex toalettpappersbalar för att få in pengar till föreningens verksamhet. Nu bemöter klubbens ordförande Thomas Högström kritiken.

Reaktionerna har varit många efter att vi på P4 Västmanland tog upp frågan om vad man som förening kan kräva av de aktivas föräldrar.

Bakgrunden är att handbollsklubben VästeråsIrstas styrelse bestämt att man för att stärka föreningens ekonomiska situation och finansiera framtida satsningar ska sälja toalettpappersbalar. Beslutet från styrelsen är att varje aktiv medlem skall sälja sex toalettpapperabalar till en kostnad av 200:- styck. Vill man inte sälja får man köpa sig fri genom att betala 600:- per barn till föreningen.

Vissa har tre barn i föreningen och att då friköpa sig för 1800:- är för många en omöjlighet. Många medlemmar har upprörts av att föreningen utan att förankra det ordentligt fattat det här beslutet, och dessutom ställer krav på hur mycket man bör sälja per medlem.

Säljtvånget har för många känts som en tung börda, och många anser att man inte får tydlig information om hur eller varför den här försäljningsformen kom till över huvud taget.

Efter kritik både internt och i media, bemöter föreningens ordförande Thomas Högström nu kritiken. Han menar att det är omöjligt att bedriva verksamhet utan ideella insatser och försäljning av olika slag.

– Den verksamhet vi bedriver kostar pengar, och om dom kommunala bidragen inte följer med i kostnadsutvecklnigen så måste vi dra in pengar till vår ungdomsverksamhet. Då finns inte så många andra sätt att göra det på, än att jobba ihop pengarna.

Thomas Högström menar också att det som upplevs som ett krav är ofrånkomligt.

– Det är klart att det finns ett krav. Dom som har barn i vår verksamhet måste bidra både idellt och ekonomiskt, för vem skulle annars göra det? Medlemsavgiften enbart täcker inte våra utgifter.

Att flera föräldrar nu går ut i media och kritiserar försäljningen irriterar ordföranden Thomas Högström.

– Vad händer med engagemanget hos dom ideella krafterna som inte ifrågasätter försäljningen när den här diskussionen kommer upp från föräldrar som ändå inte kommer med några konkreta alternativ.