Mälardalens högskola

Jamande robotkatt från Mälardalens högskola kan lugna dementa

Än finns inget botemedel mot demens, men tack vare en uppfinning från forskare vid Mälardalens högskola kan flera sjuka i ett sent skede av sjukdomen få ett lite trevligare liv. Uppfinningen kallas "robocat" och är en mjuk robotkatt på cirka tre kilo som jamar och spinner när den blir klappad.

Robottkatterna är tänkta att vara ett alternativ till att ta in levande djur i vården, och är tänkta som ett komplement till övrig vård och omvårdnad.

Katten har utseendet, vikten och konstruktionen som en riktig katt och också ett kattliknande beteende, enligt forskarna.

Robotkatten kan till exempel spinna och reagera på olika typer av hantering, vilket var uppskattat under pilotstudierna som genomfördes på ett boende för personer med demens.

Katten väger hela 2,7 kilo och tyngden är en viktig funktion, enligt utvecklaren Christine Gustafsson, universitetslektor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola:

– Om man är lite orolig eller lite förvirrad så kan tyngden hjälpa till att avgränsa mig, att "här tar jag slut" - så det finns ett värde i det.

Robotkatten är gjord så att man måste klappa den för att den ska börja spinna.

– Man kan tycka att det är väldigt maskinellt och grovt, men faktum är att det funkar.

Enligt Christine Gustafsson har man gjort en liten pilotstudie, och av den kan man se att det finns tendenser till att robotkatten kan bidra till att livskvaliteten ökar och att ilska, skrik, tjat och aggressioner minskar.