INTERNETBEDRÄGERIER

Polisen varnar: Facebook-bedragare lurar till sig västmanlänningars pengar

Du som har Facebook - se upp för att bli lurad. De senaste dagarna har Polismyndigheten i Västmanland nämligen fått in flera anmälningar om bedrägerier på Facebook.

Bedragarna har kapat Facebook-konton, kontaktat någon i personens vänkrets och har sedan lyckats lura till sig bankkontouppgifter.

Bedragarna har i vännens namn bett att få låna bankkoder, eftersom han eller hon säger sig har problem med sin bankdosa.

När de fått tillgång till bankuppgifterna har bedragarna kunnat komma åt den lurades konto på internetbanken. Sammanlagt har de utsatta blivit av med flera tusen kronor.

Nu uppmanar Polisen i Västmanland allmänheten att aldrig lämna ut några bankuppgifter på internet.

– Lämna aldrig ut koder eller inloggningsuppgifter, även om den som kontaktar dig på internet uppger att det är en kompis eller familjemedlem, säger Johanna von Wowern, pressekreterare vid Polismyndigheten i Västmanlands län.

Som regel för man ingen ersättning från banken om man frivillligt lämnat ut bankkoder.

– Bankdosan är personlig så koderna fungerar inte på någon annans internetbank. Vill du hjälpa en vän eller familjemedlem: be om räkningen och genomför betalningen själv.

– Detsamma gäller om någon ber om dina kortuppgifter för att köpa en något på internet. Lämnar du ut dina uppgifter får bedragaren tillgång till hela kontot, säger Johanna von Wowern.