Västerås

Sverigefinnarnas dag lockade få i Västerås

1:00 min

I går firades för tredje året Sverigefinnarnas dag. Bara i Västerås finns 17 500 personer med finsk bakgrund, men inte mer än drygt 100 kom till festligheterna på Aros Congress Center.

Firandet på Aros Congress Center var högtidligt.
– Det här är ju egentligen en högtidsdag, en markering från statens sida för den största nationella minoriteten, och, bortsett från samerna, också den äldsta minoritet som har funnits i Sverige, långt innan Sverige fanns som begrepp, säger Arto Pajuvirta, koordinator för finskt förvaltningsområde.

Vad borde ni göra på Sverigefinnarnas dag, borde ni basta?

– Nej, det tror jag inte. Det finskaste som finns är egentligen själva finskan. Det är ju språket som är viktigt i den här identiteten och det är ju det som är det största kulturhistoriska jobbet som jag känner att jag har, nämligen att försöka rädda kvar finskan som ett levande språk i Sverige och den sverigefinska kulturen, säger Arto Pajuvirta.

– Det som var glädjande i går var att det fanns en hel del barn i förskoleåldern som ju är de som ska fortsätta det jobbet, säger Arto Pajuvirta, koordinator för finskt förvaltningsområde.