Västerås

Tre års fängelse för bombdåd på Blue Moon Bar i Västerås

1:51 min

Den 25-årige man som stått åtalad för bombdådet på Blue Moon Bar i Västerås förra sommaren fälldes i dag i Västmanlands tingsrätt. Han döms till fängelse i tre år och sex månader och ska dessutom betala skadestånd till flera av de personer som befann sig på barens terrass där bomben exploderade.

– Vi kan konstatera att domstolen i princip går helt på åklagarna linje och att den åtalade gjort sig skyldig till samtliga av de brott han stått åtalad för, säger kammaråklagare Anne-Christine Maderud.

Det var strax efter midnatt den 17 juni 2012 som en bomb briserade på nattklubben Blue Moon Bars uteterrass i Västerås. Delar av terrassen förstördes och tryckvågen som följde blåste ut flera av nattklubbens fönster. Ingen person skadades allvarligt men några av de som befann sig ute på terrassen fick hörselnedsättning och tinnitus som följd av explosionen.

Efter händelsen misstänktes en rad män och till slut åtalades en 25-årig man från Västerås. Mannen var sen tidigare känd av polisen och hemma hos honom beslagtogs flera verktyg som kan användas för att bygga en fjärrstyrd bomb, vilket det handlade om i det här fallet. Polisen plockade även med sig mannens dator där han besökt hemsidor som har guider över hur man bygger just sådana bomber. Dessutom hittades dynamit i ett förråd som mannen hade tillgång till.

Motivet till bombdådet ska enligt åklagarsidan ha varit hämnd för att mannen och/eller hans vänner blivit portade från nattklubben efter ett bråk under våren samma år. Den 25-årige mannen, som nu då alltså döms för bombdådet på Blue Moon Bar, har själv nekat till dådet under hela rättsprocessen och fortsätter att neka.

– Han är besviken över utgången och har gett mig uppdrag att för målet vidare, säger Per Svedlund som är den nu dömde 25-åringens advokat.

Men försvaret vill först och främst inte att målet prövas i Hovrätten. Helst ser man att rättegången i tingsrätten tas om. Detta eftersom åklagarsidan, enligt Per Svedlund, begått ett misstag som motiverar en omtagning.

– Det är en telefonavlyssning vi varit ute efter där vi fått besked att det inte förekommit. Nu har det visat sig att det har förekommit och telefonavlyssning och det materialet har vi undanhållits. Hade vi fått den hade vi kunnat föra processen på ett annat sätt.

Kammaråklagare Anne-Christine Maderud slår ifrån sig kritiken. Hon menar att det inte handlar om telefonavlyssning utan listor över vilka som ringts när och så vidare - något man enligt henne varit helt öppen med.

– Sådana telefonlistor har vi inhämtat. De har advokaten känt till och de har vi använt oss av i rätten, säger kammaråklagare Anne-Christine Maderud.