Sala

Sala Silvergruva lockar nya besökare på temat Greveholm

1:16 min

Nu har Sala Silvergruva hittat ett nytt sätt att marknadsföra den anrika gruvan. Förra årets julkalender "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst" spelades in här, i labyrinterna av underjordiska gruvgångar och salar. Nu pågår spöklika specialvisningar på temat Greveholm.

– Det är ju så fascinerande och underbart att se vilken koll barnen har. Jag trodde det skulle bli abstrakt, och svårt att från filmen få ner det och se och känna igen miljöerna i gruvan, säger en entusiastisk visningschef Katarina Almquist är visningschef.

– Det är så roligt att jobba med det här, alla små detaljer och den här miljön och familjerna. Det är en jätterolig tur, säger Katarina Almquist.

Underjordsscenerna i 2012 års julkalender "Mysteriet på Greveholm- Grevens återkomst", spelades in på 60 och 155 meters nivån i Sala Silvergruva.

Inspelningen vid Sala Silvergruva pågick under cirka 12 dagar under våren 2012 och omgärdades av hög sekretess. Först när julkalendern sänts klart i slutet på december, blev inspelningsplatsen offentligt.

Och nu är inspelningsplatserna också tillgängliga för allmänheten. Visningarna sker under sportlovet och intresset har varit så stort att extra turer satts in och nu förbereds för visningar även under påsklovet och i sommar.

Femårige Rasmus är en av besökarna nu under sportlovet.

– Det har varit jättekul. Vi såg jätteistappar. En som gick från taket och ner till golvet.

Var det aldrig läskigt?

– Det var inte läskigt alls, fastslår Rasmus, fem år.