Marilyn Monroe-autograf upphittad i Sala - till salu på Blocket

2:44 min

När Gunno Andersson i Sala var tolv år skrev han ett friarbrev till filmstjärnan Marilyn Monroe. En tid senare kom ett brev med svar. Tolvårige Gunno fick korgen, tappade bort brevet och åren gick. Nu har han hittat autografen från stjärnan skickade och lagt ut den till försäljning.

Femtiotvå år har gått sedan Gunno Andersson i Sala fick brevet från Marilyn Monroe. Efter en månads letande har han nu hittat autografen hon skickade med, i en plastkasse i förrådet, och la ut den dyrbara signaturen till försäljning.

– Jag la väl ut den för jag var nyfiken på om någon skulle vara intresserad.
Gunno Andersson blev överhopad av mail, och snart hörde också en Marilyn-kännare av sig.

– "Du ska inte sätta ut den på Blocket", sa han, berättar Gunno Andersson, och fick rådet att i stället kontakta ett större auktionshus. Auktionsfirman Christie's ska enligt Sala Allehanda ha sålt en Marilyn Monroe-autograf för 55 000 kronor.

Han kontaktade Christie's som omedelbart ringde tillbaka, intresserade av att få granska en bra kopia av autografen för att sedan auktionera ut den. Men brevet som följde med bilden med autografen på, det är borta.

– Brevet lämnade jag in till min lärare när jag fick det, vad jag kommer ihåg. och då översatte han det åt mig. Och sedan försvann det. Jag vet inte om han tog det eller om det kom bort, säger Gunno Andersson.

Men vad skrev Marilyn då, som svar på Gunnos friarbrev?

– Hon skrev: "Käre vän! Tack för ditt fina brev. Jag blev glad och överraskad över att en så ung pojke långt borta i Sverige skriver till mig. Sverige verkar vara spännande land. Min vän, du är för ung, alldeles för ung för mig", säger Gunno och skrattar vid minnet.