Politik

Västmanlands oppositionspolitiker mest aktiva i riksdagen

2:09 min

Det råder stora skillnader i hur aktiva länets riksdagspolitiker varit sedan valet 2010, visar en sammanställning som P4 Västmanland gjort. Politiker i opposition är i regel mer aktiva än de i majoritet.

Flitigast enligt P4 Västmanlands lista är vänsterpartisten Kent Persson.

– Det var ju lite överraskande, det hade jag faktiskt ingen aning om. Men det ingår ju som en del i min uppgift och mandat jag fått av västmanlänningarna.

– Då handlar det om att skriva motioner, interpellationer, frågor eller ta andra initiativ i riksdagen, säger Kent Persson.

Den klassiska bilden av politikern är möjligtvis kvinnan eller mannen i talarstolen eller ute i valstugorna. Där bedrivs politiken genom tal, debatt och handskakningar. Aktiviteter som är svåra att kontinuerligt mäta och vars resultat egentligen inte avslöjas förens på valdagen.

Men det finns aktiviteter våra politiker ägnar sig åt som är lite lättare att sätta siffror på.

P4 Västmanland har gått tillbaka i tiden och slagit samman alla motioner, interpellationer, betänkanden med mera som Västmanlands riksdagspolitiker gjort i riksdagen sedan valet 2010.

Förenklat handlar det om hur många gånger våra folkvalda tagit sig tiden att författa bland annat förslag och frågor i riksdagen.

Buntar man ihop och använder de här siffrorna som måttstock finns det stora skillnader i hur aktiva våra politiker varit.

Vänsterpartisten Kent Persson, som alltså toppar listan, har sedan valet författat 185 förslag, frågor med mera. Han följs av socialdemokraten Olle Thorell på 140.

I topp hittar vi oppositionspolitiker och i botten allianspolitiker.

Bland dem som ligger längst ner på listan finns moderaten Åsa Coenraads, som lämnat in 20 förslag med mera sedan valet 2010.

– Det här är mer oppositionens verktyg för att kunna påverka. Jag sitter i en ställning där jag tillhör ett majoritetsparti som har makten i Sverige, så jag har den typen av ingångar, säger hon.

Åsa Coenraads poängterar alltså att aktiviteten i riksdagen främst är oppositionens verktyg. Och enligt den lista P4 Västmanland tagit fram, tycks det stämma.

Men det finns de som sticker ut även i alliansblocket. Folkpartisten Roger Haddad har 114 motioner med mera på sitt skrivbord sedan valet 2010.

– Det är de verktyg jag har som riksdagsledamot i riksdagen. Sedan kan man vara aktiv utåt genom att göra mycket besök, skriva insändare, prata med radion.

– Men det här är riksdagens formella instrument och jag tycker man ska använda dem fullt ut, säger Roger Haddad (FP).