Energi

Elstölder livsfarligt och ovanligt

1:35 min

Riksåklagaren vill pröva ett fall i Högsta domstolen där en man från Norberg stulit el i tolv år. Åklagaren vill döma mannen för hela stölden, trots att delar av den preskriberats. Och brottet i sig är ovanligt.

– Det är ett fåtal med tanke på att vi har nästan 900 000 kunder, säger Roger Lindmark som är ansvarig för extern kommunikation på Vattenfall eldistribution:

Det kallas olovlig kraftavledning och enkelt sagt handlar det om en metod där man med viss utrustning kopplar om så att elen inte går igenom, utan runt och förbi elmätaren. Då det är elmätaren som avgör hur mycket pengar elbolaget vill ha kan det såklart finnas viss ekonomisk vinning i det här. Dock är det olagligt och blir man påkommen kan straffet bli hårt. Det handlar vanligtvis om böter, men man kan även få fängelse beroende på hur omfattande strömstölden varit. Sen finns det såklart även andra risker.

– Det man håller med att leka med är ström, energi och el. Det är förenat med en risk som kan ge dödlig utgång, säger Jakob Holmström är informationschef på Eon elnät:

Jakob Holmström berättar att Eon, som har ungefär en miljon kunder, har någonstans mellan 180 och 200 fall av olovlig kraftavledning varje år. Och det är inte helt lätt att upptäcka, men enligt Roland Liljegren som är chefsjurist på branschorganisationen Svensk energi har bolagen sina knep.

– Det kan vara olika sätt. Det kan anmälas från någon som misstänker fuffens eller att förbrukningen har sjunkit på ett avsevärt sätt, säger Roland Liljegren.