Foto: Jessica Gow/Scanpix
Arboga

Bokbussen i Götlunda har snart rullat klart

1:30 min

Det är inte så många som nappat på att låna böcker på Arbogas bokbuss i Götunda. Det innebär att bokbussen blivit en dyr affär för kommunen, och därför kommer att dras in.

Arboga kommun har räknat ut att ett boklån på stadsbiblioteket kostar runt 37 kronor. Men ett lån på bokbussen i Götlunda kostar 143 kronor.

– På ett år så hade vi 18 registrerade låntagare. Per vecka var det fem lån. Det är väldigt få, säger Camilla Rosenberg, kultur- och fritidschef i Arboga kommun, och berättar att man hade förväntat sig åtminstone 50 låntagare per vecka.

Siffrorna angående antal låntagare och boklån på bokbussen i Götlunda är alltså en stor besvikelse.

Följden blir nu att bussen snart sjunger på sista versen, eller snarare rullar den sista milen.

På grund av uppsägningstid så kommer bokbussen ändå att köras några månader till. Slutdatum är 31 maj i år.

Att bokbussen slutar gå, innebär också att Arboga kommun sparar 104 000 kronor.

Men det blir följder för de bokläsande människorna i bygden, säger kultur- och fritidschefen Camilla Rosenberg, men det finns idéer visade det sig vid ett möte med Götlundaborna nyligen.

Viss biblioteksservicen kan ordnas med enkla medel. Till exempel ska en bokhylla ska köpas in och ställas upp i Götlunda, och kommunen ska hålla med servicen att regelbundet köra ut böcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista