Fackförbundet Byggnads varslar om strejk. / Foto: Hannes Ewehag / Sveriges Radio.
Arbetsmarknad

Varsel om strejk för byggjobbare i Västerås och Sala

1:32 min

Fackförbundet Byggnads har varslat om strejk. I Västmanland kan drygt 90 byggnadsarbetare komma att gå ut i strejk på olika byggen två datum, 12 och 19 mars.

Byggnads vill sätta press på arbetsgivarna när det gäller frågor som lön och arbetsmiljö för anställda hos underentreprenörer, säger Lars Hammarberg, ordförande i Byggnads Mälardalen.

Strejkvarsel är också ett sätt för Byggnads att sätta press på arbetsgivarna, för att få igång förhandlingarna igen.

– Det vi går in på det är en säker arbetsmiljö för våra medlemmar. Trygga deras anställning och det här med huvudentrepenörskapet. Idag har man ofta underentreprenörer som man tar in och vi ser ju att det brister i arbetsmiljö och säkerhet, säger Lars Hammarberg.

Men är det sådant motstånd att ni är beredda att gå ut i strejk?

– Ja och vi vill sätta fokus på det, säger Lars Hammarberg.

Företag som kan beröras om det blir strejk är NCC, Peab och JM och de flesta byggen som berörs ligger i Västerås och ett i Sala där Byggnads säger att det finns flera underentreprenörer.

Det som händer nu är att medlare får sköta förhandlingarna och misslyckas dessa så blir det strejk.

Lars-Ove Wahl från arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier i Västmanland är inte överens med byggnads om att det inte är ordning och reda på byggarbetsplatserna:

– Ja vi vill väl påstå att de medlemsföretag och som är organiserade, att det är en väldig ordning och reda och satsning på arbetsmiljöfrågor.

– Jag delar inte Byggnads uppfattning och det de pratar om är entrepenadkedjor. Att någon ska ta ett ansvar för löner i flera led för andra personer, vilket skulle vara väldigt kostnadskrävande och drabba kunden, säger Lars-Owe Wahl Sveriges Byggindustrier.

Byggavtalet löpte ut igår 28 februari och förhandlingar om ett nytt avtal har pågått i över en månad. Strejkvarslet omfattar ca 3 000 av Byggnads medlemmar och berör cirka 80 företag på cirkaa 160 byggarbetsplatser.

I Västmanlands län omfattas 88 byggnadsarbetare av varslet om det blir strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista