Havsörn ska spanas in längs Mälaren och Hjälmaren. Foto: Lars Persson/Scanpix
Mälaren

Räkna örn ger signaler om miljögifter

2:27 min

Runt om i länet och grannlänen kommer det under förmiddagen att spanas efter örn. Det är räkning av örn som ska genomföras längs Mälaren, Hjälmaren och längs Kolbäcksån. Att räkna kungs- och havsörn är ett bra sätt att upptäcka miljögifter som PCB och DDT.

Minskar tillgången på örn så ger det signaler som man måste ta på allvar säger Sten Ullerstrand projektledare Fältstation Rödrommen som samordnar örnräkningen.

I år är 69 punkter i fem län och 19 kommuner bemannade av personer som räknar örn. Det är betydligt fler än tidigare och själva området sträcker sig från Stockholm i öster till Tysslingen utanför Örebro i väster.

Även längs Strömsholmskanal och Kolbäcksån ska det räknas örn idag, säger Sten Ullerstrand.

Örnstammen var på 60-70-talet nästan utrotad i Sverige och det på grund av miljögifter som PCB och DDT. Men efter insatser från miljömedvetna personer och organisationer har örnstammen vuxit, säger Sten Ullerstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista