Foto: Anna Ahlström

Ryttare som rider i skidspår får kritik - och medhåll

"Var ska vi annars rida?"
2:07 min

I en insändare i Arboga Tidning 4 mars skriver Marianne Norström att ryttare ridit sönder 1,5 kilometers skidspår, trots att de lokala ordningsföreskrifterna säger att ridning i skidspåren inte är tillåten. Eva var en av de lyssnare som kom till ryttarnas försvar.

– När man är ute och rider måste man rida där stigen finns normalt sett, under sommarhalvåret, därför att om jag rider ut i terrängen så kan min häst bryta benen av sig. Däremot går det väldigt bra att göra ett skidspår ute i terrrängen, säger Eva, som ringde in till programmet P4 Morgon. 

--  I stället för att skidåkarna lägger sina spår på stigen skulle de kunna lägga dem bredvid. Då kan vi rida där vi gör på sommaren och de kan åka skidor där de vill, säger Eva.

-- Vi rider på samma ställe sommar som vinter. Skidåkarna, de åker knappast skidor i terrängen på vintern, men de åker heller inte skidor på stigen på sommaren.   

Menar du att man som ryttare med berått mod låter hästen klampa precis i spåren?
– Var ska vi annars rida? undrar Eva.

Måste man gå precis där skidorna ska ligga, i spåren?  
– Nu beror det litegrann på, men är det där man brukar rida, då tycker jag nog att skidåkarna som använder det där spåret några månader per år lika gärna kan lägga det bredvid. Varför ska ryttarna lägga det bredvid som rider där året om?

Eva får medhåll av andra lyssnare. Lennart skriver i ett mail:
"Vem är det som klampar i vems spår? Det är väl så att skidåkarna åker i ett hästspår och inte tvärtom. Hästspåret fanns väl före skidspåret."
 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".