1 av 3
Gustav Olofsson och Sebastian Verone tycker det är bra att krogarna kan ha öppet till tre på natten. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 3
Olivia Wigholm och Matilda Ask tycker att den extra krogtimmen gör skillnad. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Jan Oskarsson, biträdande närpolischef i Västerås och Emil Larsson, driftansvarig på resturangen Harrys i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Västerås

Populärt med längre öppettider på krogen i Västerås

Unga gillar att utekvällen förlängs
3:32 min

I två månader har krogar i Västerås kunnat ha öppet en timme längre, till klockan tre på natten istället för till klockan två. Ungdomar och krogägare som P4 Västmanland pratat med tycker det fungerar bra.

– Även om det bara är en timme så märker man ganska stor skillnad, tycker 18-åriga Olivia Wigholm och Matilda Ask som båda tycker det är bra att utekvällen kan starta senare och pågå längre.

Ingen av dem tycker att det blivit bråkigare på sta´n. Det är alltid litet stökigt när krogen stänger men det spelar ingen roll om det är klockan två eller tre, menar de.

Samma uppfattning har Gustav Olofsson och Sebastian Verone, även de 18 år. De jobbar själva på en krog som stänger klockan 24, och hinner bättre med att ta del av nöjeslivet nu när krogen har öppet en timme extra.

De tycker inte heller att det blivit mer bråk på sta´n, utan att det tvärtom blivit lugnare.

– Det är liksom lugnare nu när man går hem från krogen. det finns ju alltid en del som ska härja men jag tycker det blivit mindre, säger Gustav Olofsson.

Än så länge är de förlängda öppettiderna på krogen bara ett försök som ska utvärderas, men ungdomarna är överens om att de tycker den extra öppettimmen ska finnas kvar även i framtiden.

Samma uppfattning har Emil Larsson som är driftansvarig på Harrys i Västerås, en av dryga tiotalet resturanger och dansställen i Västerås som valt att satsa på förlängda öppettider.

Han märker ingen större skillnad förutom att kroggästerna förskjutit utekvällen. Gästerna kommer helt enkelt senare och går hem senare.

Inte heller polisen har i dagsläget noterat några större problem. Polisen märker samma förskjutning i tid som kroggäster och krogägare men noterar ändå antalet anmälda misshandelsbrott innanför cityringen i Västerås har faktiskt minskat under årets första två månader.

– Det är för tidigt att säga om det beror på väder och vind eller på förlängda öppettider. Men det ser gott ut, faktiskt, det tycker jag säger biträdande närpolischef Jan Oskarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".