Pensionär på servicehus. Foto: Åke Erlandsson/SVT Bild.
Kungsör

Fler platser kommer att behövas på äldreboenden i Kungsör

"Fler hundraåringar om ett par årtionden"
1:35 min

Ett nytt äldreboende behöver byggas i Kungsör för att klara framtidens äldrevård. En förstudie ska göras för att kartlägga behoven. Cirka 30 fler platser än i dag kommer att behövas.

– I Kungsör pekar statistiken på att antalet äldre äldre kommer att öka väldigt kraftigt. Därför behöver vi fler platser. Det säger kommunalrådet Pelle Strengbom.

Den ökning man ser ligger långt fram i tiden och något hårt tryck i dag är det inte fråga om. Köerna till dagens äldrevård är inte särskilt långa.

– Det är olika. Vissa stunder är det efterfrågan på de servicelägenheter vi har på misteln, och i nästa stund är det inte så, säger Pelle Strengbom.

Att det blir fler äldre i samhället är inget unikt för Kungsör, utan gäller hela Sverige - ja, hela västvärlden. Till exempel kommer det att finnas betydligt fler hundraåringar om ett par årtionden.

När fler blir äldre kommer också fler att drabbas av demenssjukdomar. Det är en orsak till att allt fler behöver anlita äldrevården.

– Det är många som klarar av sina behov hemma. Den gruppen blir också äldre, alla prognoser pekar på att vi behöver fler platser, säger Pelle Strengbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".