Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsör

Hård kritik mot förslag om nytt strandskydd

Publicerat söndag 10 mars 2013 kl 12.40
Mikael Proos, länsstyrelsen, och Pelle Strengbom, Kungsör (infälld). Foto: Kennet Lindquist och Monica Elfström/Sveriges Radio.

Förslaget om att utvidga strandskyddet i Västmanland får nu skarp kritik från några kommuner i länet. Bland annat har Kungsör skrivit att förslaget "hotar själva grunden för Kungsörs strategiska planering".

Kungsör vill exploatera tomten på den gamla Strängbetongtippen. Där hoppas man kunna bygga strandnära tomter om ett antal år. Men ett strandskydd på 300 meter skulle vara ett hinder för sådana planer.

– Vi tycker det finns områden i Kungsör där vi inte vill ha 300 meter strandskydd, säger Pelle Strengbom, kommunalråd i Kungsör.

Även Arboga kommun har kritiska synpunkter på Länsstyrelsens utredning. Remisstiden går ut den 15 mars, och synpunkter väntas från de flesta kommuner.

– Det finns områden som vi anser ska behandlas på ett annat sätt än vad utredaren gjort, säger Pelle Strengbom.

Länsstyrelsen har författat ett förslag som skickats ut på remiss. Kommunerna har till och med den 15 mars på sig att lämna synpunkter.

– Vi har bedömt att stora delar av Mälaren som i dag inte är exploaterade ska ha ett utökat strandsskydd. Jag vet att några av remissvaren har synpunkter kring det och det behöver vi ha en dialog om. Det säger Mikael Proos, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Orsaken att man ser över strandskyddet är att man vill säkra de naturvärden som finns vid många stränder runt om i Sverige, inte minst runt Mälaren. De fyra stora sjöarna har en särställning i strandskyddet.

På kanslisvenska kallas det att stränderna runt Mälaren har höga natur- och friluftsvärden. Länsstyrelsen kommer också att ta hänsyn till kommunernas behov av ny mark för exploatering.

– Självklart väger det tungt men samtidigt ska man komma ihåg att naturskyddet är ett väldigt tungt allmänintresse som normalt gör att enskilda intressen får stå tillbaka, säger Mikael Proos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".