Äldreboende lämnar lantlig miljö intill Kila kyrka / Foto: Michael Gawell SR
Äldreomsorg i Sala

Lindgården i Kila läggs ner

"Allt fler tomma platser"
1:36 min

Äldreboendet Lindgården i Kila läggs ner och verksamheten flyttas till Jakobsbergsgården i Sala. Det har vård- och omsorgsnämnden i Sala beslutat. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Salas bästa röstade för nedläggningen, medan allianspartierna reserverade sig mot beslutet.

Personalen kommer att få erbjudande om att flytta med från Lindgården till Jakobsbergsgården, enligt Karin Karlsson, socialdemokratisk ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sala. Hon menar att förändringen är nödvändig.

– Verksamheten som vi har haft på Lindgården i Kila, där har det blivit allt fler tomma platser för Salabor som får beslut om särskilt boende önskar i allt högre grad att få bo i stan, säger Karin Karlsson, som menar att det här ger också ger en möjlighet att finansiera en tillräcklig nattbemanning.

Allianspartierna reserverade sig alltså mot beslutet. Christer Eriksson, guppledare för centerpartiet i Sala, är kritisk.

– Dels så behövs det samhällsservice över hela kommunen, vi är en stor landsbygdskommun och det behöver finnas service över hela kommunen. Dessutom ställer vi oss med tomma lokaler på ytterligare ett ställe samtidigt som vi hålller på och bygger dyra, nya lokaler inne i stan. Det här är fel, säger Christer Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".