Kanske blir det en ny lekpark i Norberg till slut. Arkivbild: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Norberg

Många i Norberg fick hjälp att rösta om lekpark

"Känner att inte var fel att göra det"
4:36 min

Frågan om var den nya lekparken i Norberg ska ligga, väcker heta känslor. Många har engagerat sig, vissa så mycket att de röstat åt andra i kommunens webbenkät. Men även om de rösterna räknas bort så verkar det finnas en vinnare: Stockrosen.

Efter massiv kritik och namninsamlingar har politikerna backat från platsen intill Norbergsån där arbete redan påbörjats. För att ta reda på vad norbergarna tycker i frågan så satsade man på en omröstning på webben, på kommunens hemsida.

I webbomröstningen fick platsen Stockrosen överlägset flest röster, över 1 250 stycken. Det är betydligt fler än alternativet Norbergsån, som fick 279 röster.

Men många av de röster som lagts på Stockrosen kommer från ett fåtal datorer. Många har lagts av Veronica Ekström som är ledamot i styrelsen för Miljöpartiets distrikt i Västmanland.

När kommunen tidigare började bygga en lekplats vid Norbergsån, var miljöpartisten Veronica Ekström med och samlade in över 1 000 namnunderskrifter för just alternativet Stockrosen. Det var efter namninsamlingarna som politikerna i Norberg bestämde att lägga lekplatsbygget vid Norbergsån på is, för att istället ordna en omröstning på webben.

Enligt Veronica Ekström fick hon signaler från många äldre, och även från pensionärsföreningen, som tyckte det var svårt att rösta på webben.

– Man känner en svårighet att använda datorer. Då tänkte jag att vi hjälper äldre människor att rösta.

Hon berättar att hon satte ut mitt telefonnummer i annonser i lokaltidningen och i lokala butiker.

– Ganska många, 50-60 personer, ringde och ville ha hjälp.

Enligt Veronica Ekström ville alla som behövde hjälp att rösta, rösta på just alternativet Stockrosen.

– En del var vi hem till, en del träffade vi ute när vi kampanjade, en del uppgav sitt personnummer för mig när de ringde. Allt skedde med samtycker. Det var inga konstigheter, helt offentligt. Jag känner inte att det var något fel att göra det.

Hon är övertygad om att hon använt rätt personuppgifter när hon lagt röster åt andra personer.

- Min mamma är ju gammal norbergare och känner ju till många. De personer som ringde oss är personer som min mamma känner igen. När vi var hem till människor så såg vi ju vilka det var. Så det är inget konstigt så, säger Veronica Ekström.

Hon berättar också att hon och de hon samarbetade aktivt tog kontakt och ringde upp norbergare.

– Vi ringde ju personer som vi känner till och som stöttat oss tidigare, och frågade om de kunde tänka sig att lägga sin röst på Stockrosen.

Veronica Ekström säger att hon ringt till Norbergs kommun och där fått beskedet att det inte var fel att på det här sättet rösta åt andra personer.

Men Åsa Eriksson som är socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Norberg har en annan uppfattning.

– Det är inget som vi från kommunens sida hade räknat med att man skulle göra, i alla fall inte i den här omfattningen som har skett.

Åsa Eriksson tycker att det är beklagligt att de som fått hjälp att rösta, gått miste om att ta del av informationen om de andra alternativen.

– Den som bara bett någon annan rösta har ju inte gått in på kommunens hemsida och tittat på de olika alternativen, inte tagit del av skisser och argument för och emot olika placeringar.

Åsa Eriksson kan i nuläget inte säga om röster ska räknas som ogiltiga. Men det kommer inte att ha någon avgörande betydelse för vilket alternativ som hamnar i topp.

– Även om man skulle ta bort röster från de IP-nummer (visar vilken dator rösten kommer från, redaktionens förtydligande) så är det fortfarande är så att alternativet Stockrosen har fått flest röster. Hur man än vrider och vänder så verkar norbergarna mena att den bästa platsen för en lekpark är vid Stockrosen, säger Åsa Eriksson.

Hon klargör dock att det inte handlar om något val eller röstning i vanlig bemärkelse.

– Det här är en webbenkät som är att likställa vid en opinionsmätning, och den är rådgivande för oss politiker.

I april ska kommunstyrelsen i Norberg diskutera frågan.

– Personligen har jag svårt att se att vi skulle gå emot det vinnande förslaget. Min personliga uppfattning är att ska det bli en lekpark så får det bli vid Stockrosen eftersom det är det alternativet som fått flest röster. Men jag vet ju inte hur övriga ledamöter i kommunstyrelsen diskuterar, säger Åsa Eriksson (S) ordförande i kommunstyrelsen i Norberg.

Monica Elfström, Mattias Rensmo
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Webbenkätens resultat

  • Stockrosen: 1 259 röster
  • Norbergsån: 279 röster
  • Tingshusparken: 58 röster

Summa mottagna röster: 1 596
Röstberättigade antal: 4 622
Röstdeltagande: 34,5 %

Källa: Norbergs kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".