Sport i Västerås

Elitstöd diskuteras i Västerås

Curre Lundmark tror stödet är nödvändigt
1:28 min

Politikerna i kommunstyrelsen i Västerås är positiv till att återinföra elitstöd till idrottsföreningar i Västerås. Initiativet till det här kommer från Curre Lundmark och arbetsgruppen Team Västerås.

Lundmark tror att ett elitstöd är nödvändigt för att stadens idrottare ska kunna komma tillbaka till den högre nivå de haft tidigare.

Men exakt hur stödet ska se ut och vilka lag och idrottare som kan komma att få det är långt ifrån klart. Det ska nu utredas av en strategisk grupp som ska bildas av representanter från kommunen, näringslivet och arbetsgruppen Team Västerås.

Curre Lundmark är medveten om att det kanske blir gnissel när vissa idrottsföreningar får elitstöd medan andra får föreningsstöd.

Men med elitstödet kommer också en hel del ansvar, säger Curre Lundmark.

– Man ska marknadsföra Västerås på bästa sätt, det finns också skyldighet att vara ute i skolor och ute i organisationer, och därmed också bidra till att göra sin klubb och sig själv betydelsefull för kommunen. Så det är inte bara för enskilda och föreningar att hämta pengar utan det finns också skyldigheter, vilket man ska vara klar över, säger Curre Lundmark.

Men varför ska skattepengar gå till att få fram elitidrottare? Så här svarar socialdemokraten Anders Teljebäck, vice ordförande i kommunstyrelsen i Västerås.

– Det är marknadsföring, vi stödjer ändå en arenaidrott som är en attraktionskraft för Västerås stad. Och det ger en sporre till unga att börja idrotta, säger Anders Teljebäck.

Men varför inte satsa pengar i skolan i stället och idrotten där. Kan man inte få bättre resultat den vägen?

– Jag tror att det är en kombination av båda två, ungefär halva kommunens budget går till skolan så där gör vi ju satsningar. Det här handlar ju om en blygsam omfattning och är något helt annat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".