1 av 2
Christer Eriksson (C) kommunpolitiker i Sala är orolig över konskevenserna med en ny sjukhusbyggnad. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
Landstinget Västmanland

Oro över konsekvenserna med nytt sjukhus i Sala

"Familjeläkarmottagningen i Färnebo ryker"
1:51 min

I Sala finns en oro över att en ny sjukhusbyggnad ska slå mot familjeläkarmottagningar utanför tätorten. Det nya sjukhuset beräknas kosta landstinget 200 miljoner kronor och centerpartisten Christer Eriksson är orolig över konsekvenserna.

Christer Eriksson, gruppledare för Centerpartiet i Sala, befarar att kostnaden för den nya byggnaden ska drabba mindre mottagningar utanför Sala tätort.

– Det här blir kostnadsdrivande för landstinget och länsborna. Jag ser som en direkt effekt av det här är att familjeläkarenheten i Väster Färnebo ryker, säger Christer Eriksson.

Men att satsningen på en ny sjukhusbyggnad skulle få de konsekvenser som Christer Eriksson befarar, det tillbakavisas av det socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström.

– Nej om det skulle hända, då har det andra orsaker som att det inte finns läkare att tillgå.

Den nya sjukhusbyggnaden, som planeras stå klar 2016 ska bland annat rymma två vårdcentraler, rehabilitering och en rehabbassäng.

Enligt landstingsrådet Denise Norström (S) ska bygget delvis finanseras med pengar som landstinget får in för fastigheter som man säljer till Sala kommun.

Även om det blir en något högre hyreskostnad i de nya lokalerna så ska det inte äventyra annan verksamhet, säger Denise Norström:

– Det här finanseras driftmässigt under Västmanlands sjukhus, men idag sitter man i en vårdcentral där man inte utnyttjar alla lokaler.

–  Idag kostar tomställda lokaler sju miljoner kronor om året och det är inte sunt, säger Denise Norström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".