Den skadade ugglan. Foto: Polisen
Trafik

Trots många insatser - ugglans liv gick inte att rädda

" Bäst för ugglan att få somna in"
1:48 min

Efter att ha först ha klarat en krock med bil och sedan fått poliseskort till djursjukhuset, fick den tilltufsade ugglan lov att gå vidare till de sälla jaktmarkerna. Benbrottet var för svårt att laga.

En ovanlig viltolycka inträffade mellan Köping och Kolsva omkring midnatt. En bilist som kom åkande på länsväg 250 krockade då med en uggla. Kvinnan som körde klarade sig utan skador, liksom bilen. Sämre gick det för ugglan.

Ugglan hade råkat flyga in i sidan på bilen, och efter kollisionen blev ugglan sittande bredvid vägen och kikade på föraren.

Hon insåg att ugglan var skadad och tog fram en handduk som hon lindade in den i. Sedan satte hon ugglan i bilen.

Den var så chockad så den satt helt stilla, också när bilen började rulla.

Ugglan lämnades över till en polispatrull - och då blev det mer åka av. Färden gick då till Regiondjursjukhuset i Strömsholm.

Där lämnade poliserna till slut av ugglan för vård. Den hade troligen brutit ett ben och såg allmänt tilltufsad ut.

Senare på fredagen stod det dock klart att ugglans benbrott var för svårt att laga. Personalen på djursjukhuset såg ingen annan utväg än att avliva ugglan.

Annars är det inte omöjligt att klara frakturer på ugglor. De kan gå att laga, precis som på hundar och katter.

– Men ibland är chanserna sämre och då är det ändå bäst för ugglan att få somna in, säger veterinär Jenny Eriksson vid djursjukhuset i Strömsholm.

Elisabeth Adolfsson Greijer, Mattias Rensmo
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".