Kärrgruveskolan i Norberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Norberg

Föräldraprotester mot att Kärrgruvans skola läggs ner

"Jag håller inte med"
2:02 min

Ännu en glesbygdsskola i länet läggs ner. Denna gången är det Kärrgruvans skola i Norberg. Men beslutet har lett till kraftiga protester från föräldrar.

I somras flyttades mellanstadiet flyttats ner till Källskolan i centrala Norberg, nu har kommunen även beslutat att flytta lågstadiet, trots kraftiga protester från föräldrar.

– Det är för få barn för att man ska kunna driva en pedagogiskt riktig undervisning säger de, så nu är det inte ekonomin utan nu skyller man på pedagogik istället, men jag håller inte med, säger Örjan Rundström som har en son i första klass och en dotter i förskolan i Kärrgruvan.

Visst handlar det om pedagogiken, säger kommunalrådet Åsa Eriksson. De 17 barn som väntas gå i lågstadiet till hösten är för få, säger hon. Men även ekonomin spelar in. Om kommunen inte skulle flytta ner eleverna från Kärrgruvan till Källskolan i centrala Norberg så skulle det behövas mer resurser i Kärrgruvan än kommunen klarar av, säger hon.

– Vi får ut mer undervisning med samma personal om vi samlar barnen i en skola, säger Åsa Eriksson (S).

Föräldrarna i Kärrgruvan protesterar alltså mot beslutet. Drygt 500 personer har skrivit på listor som lämnats in till kommunen. Kravet som ställs är att kommunen gör en ordentlig konsekvensanalys. För om skolan läggs ner så påverkas hela samhället, säger Örjan Rundström. Det handlar om villapriser och om möjligheten att locka fler att bosätta sig i Kärrgruvan.

– Det är väldigt svårt att få dit barnfamiljer och det är ju sådana som behövs för att det ska fortleva över huvud taget där uppe, säger han.

I och med beslutet att stänga skolan i Kärrgruvan så stängs också den sista av Norbergs landsbygdsskolor. Det enda som möjligen kan ändra beslutet är ett medborgarförslag, som nu ska beredas i kommunstyrelsen. Men kommunalrådet Åsa Eriksson vill inte inge några falska förhoppningar.

– Det beslut som är fattat nu det är att grundskoleverksamheten ska flyttas, jag vill att det ska vara det tydliga beskedet både för elevernas, föräldrarnas och personalens skull.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".