1 av 4
Många föräldrar deltog i RFSUs protestmarsch. Foto: Anna Holm/Sveriges Radio Västmanland
2 av 4
Även de som kom utan barnvagn var välkomna att marschera genom staden. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio Västmanland
3 av 4
Vasiliki Tsouplaki ordförande i barn- och ungdomsnämnden inledde evenemanget med ett tal. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio Västmanland
4 av 4
Sofie Murray från Norberg ville göra något speciellt på internationella kvinnodagen. Då marscherade hon för bättre mödravård i fattiga länder. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio Västmanland
Västerås

Många marscherade för bättre mödravård

"Jag är otroligt rörd"
2:40 min

RFSU i Västerås kallade till barnvagnsmarsch på Internationella kvinnodagen för att uppmärksamma problemet med mödradödlighet i fattiga länder. Många engagerade samlades på Fiskartorget för att marschera genom Västerås centrum.

RFSU arrangerade barnvagnsmarscher på flera håll i Sverige på den internationella kvinnodagen för att uppmärksamma frågan gällande dålig mödravård i fattiga länder. Rätten till preventivmedel, sexualundervisning och aborträtt var också frågor som lyftes vid protesten.

– Jag blir otroligt rörd och väldigt, väldigt glad att så många ställer sig bakom RFSUs krav i dag, säger Tina Wilhelmsson som är ordförande i RFSU Västerås.

Kraven som RFSU ställer på politikerna är att egeringen avsätter minst 10 procent av biståndet till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Att Sverige sätter press på EU att höja biståndet till kvinnors sexuella hälsa och rätt till abort. Dessutom ska tonårsflickors särskilda behov av preventivmedel och sexualundervisning prioriteras.

– Det finns ju kunskap men frågan är helt enkelt nerprioreterad, säger Tina Wilhelmsson.

Många föräldrar samlades för att delta i marschen och en av dem var Sofie Murray från Norberg.

– Jag tycker att det är en viktig sak att stödja och jag ville göra något på kvinnodagen, säger Sofie Murray.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".