1 av 2
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 2
Katja Lundqvist, djurskyddshandläggare, Länsstyrelsen. Foto: Malin Lind/SR.
Husdjur

Billigare kastrering ska leda till färre herrelösa katter i Västmanland

"Människor tror att de klarar sig själva"
1:18 min

Kattägare i Västmanland kan under mars månad kastrera sina katter till ett lägre pris. Det är länsstyrelsen som ligger bakom initiativet och förhoppningen är att på sikt minska antalet oönskade katter.

Katja Lundqvist är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

– Katter har en särställning i vårt samhälle eftersom det är det enda djur som vi släpper ut helt utan tillsyn. Människor tror att de klarar sig själva vilket de inte gör. De klarar sig inte utan sin ägare, säger Katja Lundqvist.

Problemen med herrelösa katter existerar över hela landet och det är svårt att säga hur många som finns i Västmanland eftersom de flesta katter inte är registrerade. Men det är ingen tvekan om att det finns och att de orsakar problem.

– Det kan vara allt från olägenheter för människor. Katter som förorenar i sandlådan eller smiter in hos grannar som öppnar balkongdörren. Men sen är det också att katterna själva far väldigt illa, säger Katja Lundqvist.

Men genom att nu göra det billigare för kattägarna med kastrering hoppas Katja Lundqvist att antalet oönskade katter på sikt ska minska.

Vad krävs för att få göra en kastrering?

– Djurägaren ska vara bosatt i Västmanland. Det gäller för max två katter per djurägare och katten ska id-märkas i samband med kastrering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".