Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bostadsmarknaden

Tuffa krav för att få hyra av kommunala bostadsbolag

"Det är högre krav nu"
1:58 min
1 av 2
Bostads AB Mimers huvudkontor i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik.

80 procent av landets kommunala bostadsbolag ställer speciella krav för att få hyra en bostad. Det gäller även bostadsbolagen i Västmanland. Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har ökat kontrollen vad gäller en blivande hyresgästs inkomster.

Sveriges Radio har frågat vilka speciella krav de kommunala bostadsbolagen ställer.

I väldigt många fall handlar det om att man måste ha en inkomst, att man inte får ha betalningsanmärkningar och att man måste visa upp referenser från tidigare hyresvärdar.

På det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har man ökat kontrollen vad gäller en blivande hyresgästs inkomster.

– Vi har blivit bättre på att kontrollera ifall en blivande hyresgästs uppgifter stämmer, säger Anette Jansson, chef på Mimers kundcenter i Västerås.

Tomas Östling, ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås, tycker inte om alla speciella krav som ställs på en blivande hyresgäst.

Han menar att många riskerar att stå utan bostad på grund av kraven:

– Det har blivit allt trängre och allt tuffare på bostadsmarknaden.

Anette Jansson på Mimer tycker dock inte att kraven för att få hyra hos dem har ökat de senaste åren.

Hon säger att viss kontroll ju måste ske, bland annat om en blivande hyresgäst har allvarliga betalningsanmärkningar.

Men de kommunala bostadsbolagen behövver egentligen inte ställa massa speciella krav på den blivande hyresgästen -  det tar lagstiftningen hand om, menar Tomas Östling på Hyresgästföreningen.

– Lagstiftningen säger klart vad hyresgästen måste ställa upp med vad gäller att betala hyran i tid och att sköta sitt boende, säger Tomas Östling till P4 Västmanland.

Så du tycker att lagstiftingen räcker?

– Ja, det tycker jag, säger han.

Också det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har ökat kontrollen av de som söker en hyresrätt. Men har inte Mimer, som är ett allmännyttigt bostadsbolag, ett ansvar att se till att det finns boende för alla oavsett om man är skuldsatt eller inte.

– Vi har ju ett avtal med Västerås kommun där Mimer och de privata fastighetsvärdarna har ett avtal där vi ställer bostäder till förfogande för de som har svårigheter att få bostad av olika skäl, säger Lars Korkman som är ordförande i styrelsen för Mimer.

Har det kommunala Mimer större ansvar jämfört med de privata värdarna?

– Ja, vi tar åtminstone ett annat ansvar eftersom vi i princip bygger kontinuerligt, vi avvaktar inte konjunkturen exakt så där, säger Lars Korkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".