Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(M) får mothugg om arbetslösa ungdomar

Publicerat måndag 11 mars 2013 kl 14.38
Åsa Coenraads: Man anser att det inte är drömyrket
(2:37 min)
Foto: Scanpix

Arbetslösa ungdomar i Västmanland är för kräsna för att söka de lediga jobb som finns, menar Åsa Coenraads (M). Men Radka Hromadka, arbetslös i Västerås, håller inte med.

I Västmanland var 22,4 av alla ungdomar under 26 år arbetslösa i februari. Det är en bra bit över rikssnittet på 17,9 procent.

Men problemet är inte att det inte finns jobb - utan att ungdomarna är kräsna. Det menar den moderata riksdagspolitikern Åsa Coenraads.

-– Jag ser ett problem när vi har så hög arbetslöshet som vi har bland unga människor, att man inte söker de jobb som finns. Jag möter rätt många företagare i Västmanland när jag är ute, som säger att man söker med ljus och lykta efter ungdomar, säger Åsa Coenraads.

Radka Hromadka, arbetslös ungdom i Västerås, säger att hon aldrig skulle aldrig tacka nej till ett jobb för att hon är för kräsen:

-– Jag ser jobb som jobb. Huvudsaken är att jag drar in pengar så att jag har råd att försörja mig, så varför inte, säger hon.

Åsa Coenraads menar att det finns två problem kopplade till arbetslösa ungdomar:

- Det ena är att man inte vill ha alla jobb för man anser att det här inte är framtidsjobbet eller drömyrket. Den andra delen är att vi har ungdomar ute med alldeles fel utbildning för de jobb arbetsmarknaden söker, säger Åsa Coenraads.

Skogsindustrin och tillverkningsindustrin är två exempel på branscher som Åsa Coenraads menar att ungdomar ratar.

-– Jag vill inte kalla några jobb bättre eller sämre än andra. Men vi kan se att vi har företag som inte hittar arbetskraft, säger hon.

Men Emma Linnman, arbetsförmedlare i Västerås, håller inte med om att ungdomar är för kräsna.

-– Många gånger när man läser en annons i dag är det ganska höga krav som ställs. Man kanske aldrig har haft ett jobb. Problemet ligger snarare i att man inte vågar söka en tjänst. det är väldigt få som jag träffar som blivit erbjudna en tjänst och tackat nej.

-– Många gånger märker jag att de inte vågar söka, för de har redan sorterat bort sig själva, fortsätter hon.

Åsa Coenraads föreslår ett jobbskatteavdrag för unga under 26, för att unga ska bli mer motiverade att söka jobb. Emma Linnman tvivlar på att det skulle hjälpa.

-– De flesta jag träffar säger själva att jag vill ha ett jobb, vad som helst, och att bara få en inkomst gör väldigt stor skillnad, säger hon.

Radka Hromadka tror också att en skattelättnad för ungdomar skulle vara verkningslös:

-– Det har ingen betydelse, vare sig de sänker skatten eller inte. Man söker väl jobb för att man vill försörja sig och komma någonstans, inte för att betala lägre skatt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".