Lars Andersson (S), kritiserat kommunalråd i Skinnskatteberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Skinnskatteberg

Upphandling får skarp kritik i Skinnskatteberg

I Skinnskatteberg riktas skarp kritik mot politikerna i kommunstyrelsen. Det är kommunens revisorer som kritiserar hur det gått till när man upphandlat det nya vattenverket i Färna.

– Det är mycket tveksamt om man följt lagen. Anbudssumman måste konkurrensutsättas och det är tveksamt om man gjort det med ett så här luddigt upphandlingsunderlag. Det säger Sven-Göran Johansson, opolitisk revisor i Skinnskatteberg.

I upphandlingen gick kommunen ut och sa att det skulle kosta 19 miljoner, men sen förhandlade man fram 24.5 miljoner. Kostnaderna ökade sedan successivt. I december 2012 hade 31.6 miljoner bokförts på projektet.

Det kan vara så att flera företag backade ur på ett tidigt stadium, på grund av det låga priset i anbudet, menar revisorerna.

– Man borde i alla fall borde penetrerat igenom det hela mycket mer noggrant när man bara fick ett enda anbud, säger Sven-Göran Johansson.

Kritiken handlar om bristfällig kostnadskalkyl, ingen upphandling, som i sin tur kan ha lett till att det blev dyrare än det behövde bli.

Kritiken riktas i första hand mot kommunstyrelsen. Där är Lars Andersson ordförande och han tar till sig av kritiken.

– Till kommande projekt är det viktigt att vi tillsätter någon sorts styrgrupp som följer arbetet. Det är en rekommendation som vi naturligtvis får leva upp till, säger Lars Andersson.

Men det viktigaste dokumentet, revisionsrapporten, är ännu inte skrivet. Där finns möjlighet för revisorerna att ge kritiken ytterligare tyngd.

– Vi är inte framme där ännu, om vi ska ge dem ansvarsfrihet eller inte, säger Sven-Göran Johansson i revisorsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".