Få kommuner i länet har särskilda bostäder för ungdomar. Foto: Camilla Olsson.
Bostadsmarknaden

Trångt för ungdomar på hyresmarknaden

"Vi trodde på fler"
1:16 min

Många kommunala bostadsbolag i landet saknar särskilda ungdomslägenheter att hyra ut. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Många kommunala bostadsbolag i landet saknar särskilda ungdomslägenheter att hyra ut. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

I Västmanland är det bara Hallstahammar och Arboga som har ett antal lägenheter speciellt för ungdomar. I Västerås satsar det kommunala bostadsbolaget Mimer istället på något man kallar Kompisbo. Anette Jansson chef på Mimers kundcenter förklarar varför man startade Kompisbo för ett antal år sen.

– Vi ville ju ge unga möjlighet att flytta in i billiga lägenheter.

Anette Jansson berättar vidare att Kompisbo inte har varit så populärt som de trodde från början. Det är bara 14 lägenheter, alltså 28 stycken boende som hyr på det här sättet.

En annan ungdomslösning som Mimer har är att man kan ställa sig i bostadskön redan som 17 åring, däremot kan hon inte berätta hur bra Kompisbo och 17års gränsen verkligen har varit för att hjälpa ungdomar att få en lägenhet.

Att Mimers Kompisbo inte har varit populärare kan dock vara en del av svaret för som Anette Jansson säger så brukar ungdomar ändå vara aktiva i att söka lägenheter speciellt de som dyker upp på kort varsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".