1 av 2
Läraren Tarja Soutolahti hoppas fortfarande att finskan ska kunna utvecklas istället för avvecklas. Foto:Merja Laitinen Sveriges Radio Sisuradio
2 av 2
Det ser mörkt ut för finskans framtid på Mälardalens högskola. Foto: Elza Zandi
Utbildning

Finskt centrum på Mälardalens högskola hotas av nedläggning

"Hoppas förstås att vi får fortsätta"
1:31 min

Centrum för finska spåket och kulturen vid Mälardalens högskola hotas av nedläggning. Högskolan  har stoppat planerade kurser till hösten och börjat utreda en avveckling av hela verksamheten.

Centret har ordnat kurser i finska i tio år. Särskilt nybörjarkurserna på distans har varit efterfrågade, men nu har högskolan stoppat planerade kurser till hösten och börjat utreda en avveckling av hela verksamheten.

– Eftersom man inte längre kan söka till kurserna i höst så har man redan fattat ett beslut som är svårt att ändra, säger gästprofessor Jarmo Lainio.

Jarmo Lainio var med och startade centrum för finska språket vid Mälardalens högskola, där han ännu är gästprofessor vid sidan av sitt jobb som professor i finska vid Stockholms universitet.

Uppdragsutbildningen han pratar om går ut på att läraren Tarja Soutolahti vid centret ger finska kurser för vårdpersonal i kommuner som ingår i förvaltningsområdet för finska språket.

De båda är överens om att det finns efterfrågan på sådana kurser.Tarja Soutolahti hoppas fortfarande på att kunna fortsätta.

– Jag hoppas förstås att vi får fortsätta, att beslutsfattarna är så kloka att de tar sådana beslut, säger Tarja Soutolahti som ser stora möjligheter att kunna knyta finskan till olika förskollärar- och sjuksköterskeprogrammen.

Kaisa Vuonokari, Merja Laitinen
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".