1 av 3
Vårdförbundets ordförande i länet, Jani Stjernström anser att landstinget och inte kliniken ska betala vitet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Kirurgkliniken på Västmanlands sjukhus får betala vitet själva har sjukhusledningen gett besked om. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges radio.
3 av 3
Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef i Västmanland / Foto: Liselotte Karlsson SR
Arbetsmiljö

Kirurgen i Västerås får själv betala vite för dålig arbetsmiljö

"Rädd att det ska bli vitesbelopp"
1:38 min

Arbetsmiljöverket har satt press på landstinget att förbättra arbetsmiljön på kirurgkliniken. Blir det inte bättre hotar ett vite på 1,2 miljoner kronor. Ett vite som kliniken själva kan komma att få betala enligt chefen för Västmanlands sjukhus, Birgitta Bartholdsson.

Att kliniken ska betala kritiseras av Vårdförbundets ordförande i länet, Jani Stjernström.

– Om man missköter sig så radikalt att myndigheter lägger ett vite så är man tvungen att betala och då är det huvudmännen som är ansvariga och inte enskilda kliniker, säger Jani Stjernström.

Arbetsmiljöverket har sedan 2010 granskat arbetsmiljön på kirurgavdelningarna i Västerås. Om inte landstinget gör något åt arbetsmiljön och arbetsbelastningen hotar ett vite på 1 250 000 kronor.

Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten för ett avgörande.

Från Vårdförbundets sida anser man att eventuella böter, det ska arbetsgivaren och inte kirurgkliniken betala:

– Ska vi kunna bli trovärdiga i alla frågor, att man ska påtala fel och brister, både utifrån patient och utifrån personal, så ska det vara ett incitament att göra det. Den här signalen gör att folk kommer att värja sig att skriva, för att man är rädd att det ska bli vitesbelopp som tas från den egna kliniken, säger Jani Stjernström.

Men Liselotte Sjöqvist biträdande sjukhuschef Västmanlands sjukhus, tror inte att anställda kommer att dra sig för att anmäla av rädsla för böter och hon ställer sig också bakom sjukhuschefen Birgitta Bartholdsson besked att kirurgkliniken ska betala ett eventuellt vite från sin egen budget:

– Vi har 3 700 anställda inom Västmanlands sjukhus och 24-25 kliniker och just nu är det arbetsmiljön på kirurgkliniken som är i fokus. Då tycker inte jag att man rimligtvis kan lägga det på alla andra kliniker, som verkar ha en bättre arbetsmiljö än vad kirurgkliniken har haft.

– Vi får jobba med att bidra och hjälpa kirurgkliniken att få en bättre arbetsmiljö, säger Liselotte Sjöqvist och tillägger att vitet får redovisas som vilken annan budgetpost i verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".