SMS kanske inte alltid fungerar när man sover / Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix NORGE
Samhällssäkerhet

VMA via mobilen och fast telefon

"Vi måste hitta olika sätt" (Reporter: Taltidningens Johan Lunner)
1:33 min

SOS Alarm har fått uppdraget att inrätta ett nytt tekniskt system för att förmedla VMA, alltså viktigt meddelande till allmänheten via mobil och fast telefoni. Det rapporterar taltidningen i Västmanland.

Det som utreds är om VMA ska kunna skickas som SMS, alternativt som ett röstmeddelande. I dag sänds ju VMA-meddelanden i radio, men utredningen ska alltså se hur VMA-meddelanden skulle kunna skickas på fler sätt.

Men det finns framför allt en grupp som inte kan ta emot SMS, nämligen de synskadade, vilket Ulf Strandberg, ansvarig för krisberedskapsarbetet hos SOS Alarm, är medveten om:

– Det kanske inte alltid är lämpligt att man ringer upp och pratar, i vissa lägen måste det vara helt nödvändigt att ringa upp och läsa upp ett meddelande. Uppmärksamheten med ett sms blir inte lika stor, det plingar till och mitt i natten kan det kanske vara nödvändigt att ringa upp, säger Ulf Strandberg.

– Vi måste hitta olika sätt och kanaler för att nå alla grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".