1 av 2
Foto: Jack Micrut/Scanpix.
2 av 2
Kirurgkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås har länge haft problem med arbetsmiljön och Arbetsmiljöverket är inkopplade. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
Arbetsmiljö

Kirurgkliniken väntar på besked om vite

"Vi anser att åtgärderna är de rätta"
1:23 min

Senast 31 augusti ska landstinget Västmanland minskat arbetsbelastningen på kirurgkliniken på sjukhuset i Västerås, annars väntar ett vite på 1,2 miljoner kronor. Liselotte Sjöqvist biträdande sjukhuschef säger att landstinget gjort tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön.

Det är Förvaltningsrätten som nu ska avgöra om landstinget ska betala eller inte.

– Vi anser att ju att de åtgärder som kliniken har vidtagit är absolut de rätta. Det Förvaltningsrätten har att bedöma är ju ytterligare utifrån Arbetsmiljöverkets inlaga, om de bedömer det vara rätta åtgärder. Det är ju det vi vill ha prövning på säger Liselotte Sjöqvist.

Landstinget Västmanland och Arbetsmiljöverket har helt klart olika åsikter om arbetssituationen på kliniken.

En prövning och ett besked, om landstingets åtgärder är de rätta, det lär Förvaltningsrätten inom kort komma med och det i ett arbetsmiljöärende som pågått sedan 2010.

I Arbetsmiljöverkets yttrande till Förvaltningsrätten, 11 mars slår myndigheten fast att arbetsbelastningen inte alls blivit bättre och man hänvisar till uppföljningsinspektioner som gjordes september 2012. Arbetsmiljöverket anser inte heller att de åtgärder som landstinget gjort är tillräckliga.

En stor del av Arbetsmiljöverkets kritik utgår från att kirurgen har för låg bemanning. Just nu saknas det 11 sjuksköterskor på kirurgkliniken, säger Liselotte Sjökvist:

– Vi måste rekrytera fler sjuksköterskor. Varje vakans bidrar ju till svårigheter. Man bemannar ju verksamheten utifrån att man ska klara av sitt uppdrag, både utifrån arbetsmiljön och utifrån patientsäkerheten. Varje vakans bidrar till att man tenderar att plocka på den säkerheten, säger Liselotte Sjöqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".