Fler vänder sig till socialtjänsten när de letar boende / Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Bristen på bostäder

Nya grupper vänder sig till socialtjänsten i Västerås för att få hjälp med bostad

"Folk är mer desperata"
1:32 min

Bostadsbristen gör att nya grupper hör av sig till socialtjänsten i Västerås för att få hjälp med att få tag på en bostad. Det handlar om personer som egentligen inte behöver socialens hjälp men som inte lyckas hitta en bostad på egen hand.

– Vi märker att det är fler som ringer till oss i dag och det är nya grupper också. Det är många ungdomar som hör av sig som vill flytta hemifrån, det är folk som vill separera och upptäcker att det inte finns några lägenheter att flytta till, säger Boel Martinsson, konsulent och arbetsledare på socialkontoret vuxen i Västerås.

– De sista två åren kan jag se att folk är mer desperata i dag, säger hon.

Vilka kan ni hjälpa då av dem som ringer?

– Det är ju bara ett fåtal av dem som ringer som tillhör den målgrupp som vi jobbar med, och det är ju människor som är helt bostadslösa och som absolut inte kan få en lägenhet den vanliga vägen, och som är i behov av stöd och uppföljning från socialtjänsten.

Vilka effekter få det för dem som inte får bostad då?

– Ungdomar får bo kvar hemma längre än de har tänkt, och folk som ska separera blir tvungna att fortsätta leva tillsammans tills dess att man faktiskt får en annan lägenhet.

Vad är lösningen då, utifrån ert perspektiv från socialtjänsten, för att det ska finnas fler bostäder i Västerås?

– Jag tycker att det här är en politisk fråga, det kan inte vara en fråga för socialtjänsten att bostadsmarknaden ser ut som den gör idag. Fler bostäder behövs det, och fler billiga bostäder så att alla människor har råd att bo också, säger Boel Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".