Arkivbild. Foto: Scanpix
Mobbning

Polisen jobbar aktivt för att stoppa mobbning

"Ärren går aldrig att få bort"
1:56 min

För att motverka mobbning så tar polisen i länet till lite ovanliga metoder när de är ute i skolorna och informerar. Med hjälp av ett papper så vill polisen få ungdomarna att tänka till om konsekvenserna, säger Anna Rågberger polis vid ungdomssektionen i Västerås.

Att avbilda någon som man står nära och sedan skrynkla ihop pappret får de unga att tänka till, säger Anna Rågberger.

– Ja de får rita en vän eller ett syskon och så berättar vi en historia om att den här personen blir mobbad. I samma takt som personen blir mobbad får de skrynkla ihop papperet och tillslut ber vi de att sluta och så får de försöka räta ut skrynklorna.

– Vilket de senare kommer på att det inte fungerar. Det symboliserar ärren som blir hos de som blir mobbade, att det går aldrig att få bort skrynklorna eller ärren som blir kvar hos personen, säger Anna Rågberger.

Hur har det här fungerat, vad har ni fått för respons från elever och lärare på skolorna?

– Det har varit bra respons men om det har att göra med att det är polisen som står där framme det vet jag inte.

Varför är polisen ute och informerar om mobbning?

– Vi arbetar förebyggande och det här är att jämställa med ofredande och olaga hot så det är i allra högsta grad en uppgift för polisen att jobba med, säger Anna Rågberger polis vid ungdomssektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".