1 av 2
Henrik Wester, turismutvecklare i Västmanland / Foto: Martin Vare SR
2 av 2
Trevor Moran grillar / Foto: Martin Vare SR
Friluftsliv

Mat ute praktiseras på Björnön i Västerås

"Det börjar göras affärer mellan företagarna"
1:22 min

Måltider utomhus är en stor turistattraktion och det behövs fler entreprenörer med utomhusmåltider. Det tycker Ekoturismföreningen som nu tagit fram branschriktlinjer för matlagning just utomhus. Och nu i dagarna praktiseras detta på Björnön i Västerås.

Henrik Wester är turismutvecklare i Västmanland och ledamot i Ekoturismföreningens styrelse. Han tror att det är bra att företagare nu träffas och kanske startar samarbeten.

– När vi jobbar mot utländska researrangörer och försöker få nya kunder och besökare att komma till vårt område så handlar ju väldigt mycket om den äkta upplevelsen. Och ett sätt att komma nära är ju att laga mat tillsammans eller att samlas kring till exempel en lägereld. Det blir en helt annan typ av samtal, säger Henrik Wester.

Kommer turistföretagare att resonera annorlunda efter den här helgen?

– Ja, det ena handlar ju om kunskapen om mat och mathantering, det är ju det som är fokus de här dagarna. Men det finns också en annan dimension, nämligen att det börjar göras affärer mellan företagarna. De hittar helt andra ämnesområden och börjar till exempel leverera mat till varandra eller råvaror på olika sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".