Fredrik Leek, enhetschef ambulanssjukvården i Västmanland. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
vård

Ambulanssjukvården hoppas att nytt beslutsstöd ska höja vårdkvaliteten

"Här får vi ett stöd för att inte glömma någonting"
3:06 min

Under våren införs ett nytt beslutsstöd i länets ambulanssjukvård. Förhoppningen är att man med hjälp av en ny programvara ska få hjälp att bedöma och behandla patienter redan i hemmet.

Idag används metoden, som kallas Triage främst vid större olyckor med många patienter med oklar skadebild. Med hjälp av några frågor kring symptom och vitala parametrar kan man få förslag på behandling men också få hjälp med var i vårdkedjan patienten hör hemma. Nu ska systemet även användas vid enskilda patienter för att korta vårdkedjan och hjälpa patienten till rätt vårdnivå

Fredrik Leek, enhetschef för ambulanssjukvården i Västmanland ser tydliga fördelar med det nya sättet att arbeta

– Vi har väldigt kompetenta sköterskor. Men tidigare har det legat på den enskilda sköterskan att komma ihåg allting. Nu får vi ett beslutsstöd som hjälper personalen så vi inte missar något, och det innebär en kvalitetssäkring för patienten.

Redan idag görs en prioritering och bedömning av patientens tillstånd på plats men med det nya stödet hoppas Fredrik Leek att man ska kunna styra rätt patient till rätt vård, i rätt tid.

– I och med att det här gäller patienter som i första hand inte är akut sjuka nu så dels kan vi med det här systemet hitta patienter som behöver ett snabbt omhändertagande ändå. Framför allt kan det här hjälpa oss att hänvisa patienten till rätt vårdnivå så man slipper sitta på exempelvis akuten i 6-8 timmar utan egentligt behov.

Förutom de fördelar som arbetssättet innebär för patienten kan Fredrik Leek även se hur ambulanssjukvården kan dra nytta av att effektivisera och kvalitetssäkra vårdkedjan.

--På sikt, om vi får det här att fungera väl så kommer patienterna hamna på rätt ställe direkt och då kommer vi förhoppningsvis få fler lediga resurser till dom patienter som är mer akuta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".