Staffan Norgren i Kungsör. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio
Kungsör

Bleckis i Kungsör renoveras och får miniatyrlandskap

Bleckis i Kungsör blir fantasivärld
1:40 min

Den gamla bleckkärlsfabriken "bleckis" i Kungsör håller på att renoveras. Det är de nya ägarna som renoverar, samma ägare som planerar att öppna ett besökscentrum med ett miniatyrlandskap på översta våningen.

Modelltåg ska kunna köra i ett miniatyrlandskap på översta våningen på gamla bleckkärlsfabriken i Kungsör. I det här miniatyrlandskapet ska kända byggnader från hela Sverige finnas, kanske Globen, men också västmanländska byggnader.

– Kalklinbanan till exempel. Den kommer vi att bygga upp här i modellen. Kungsörs järnvägstation, inte minst, kommer att vara med, säger Staffan Norgren som är en av delägarna av Bleckis.

Planerna har inte alls kommit särskilt långt. I dag är det bara en tom industrilokal och på golvet ligger flagor av färg som har ramlat ner från taket.

Man väntar just nu på besked från EU, Länsstyrelsen, Tillväxtverket med flera. Man har sökt offentliga bidrag på fem miljoner kronor.

Staffan Norgren är inte ensam bakom planerna. Även Staffan Anger, Niklas Magnusson och Stellan Lund är med. Men det är lång väg kvar innan man slår upp portarna.

– Vi har väl räknat med att man kan ha de första visningarna efter ungefär två års byggnadstid. Så i mitten av 2015 borde man kunna komma och titta, förhoppningsvis, säger Staffan Norgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".