Erikslunds nya shoppingcenter är en av de platser där det är dålig täckning. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
P4 Västmanland kartlägger

Svårt att ringa på Erikslunds shoppingcenter i Västerås

"Det är ju ändå 2013"
4:00 min

Att det kan vara dålig mobiltäckning på landet är det säkert många som känner igen sig i men telefonproblemen finns även i stan. På P4 Västmanlands "skämskarta" över var i länet det är dålig täckning, hittar vi Råby och Erikslund shoppingcenter i Västerås. Har du svårt att ringa där du bor? Hör av dig till oss och berätta!

Tony Bernedal bor på Råby i Västerås och trots att mobilen visar full signalstyrka så fungerar inte hans telefon som den ska hemma hos honom.

– De jag pratar mig hör jag väldigt bra men de hör mig sämre och tillslut så kopplar den ner samtalet. De är ju flera som bor runt omkring där som har problem med mottagningen eller förbindelsen. De stora operatörerna ska det inte vara några problem med över huvudtaget, jag tycker ju inte det. Inte i en sådan central stadsdel som det här är då, säger Tony Bernedal.

I Sverige är det lag på att alla ska ha rätt till telefoni i hemmet eller på jobbet. Dessutom lovar teleoperatörerna bra täckning över i stort sett hela landet. Ändå är det många som har hört av sig till P4 Västmanland och berättat om telefonproblem på flera håll i länet.

Varje tips som vi får in kommer att märkas ut på en karta över Västmanland. Den så kallade skämskartan som alltså pekar ut var i länet det är dålig täckning. Med på den kartan finns nybyggda Erikslund shoppingcenter.

Christian Blomqvist är butikschef på Clas Ohlsson och är en av de som dagligen får klagomål från kunder om att täckningen är dålig i shoppingcentrets butiker.

– Det finns så många situationer då en potentiell kund hos oss vill ställa en fråga till någons om sitter hemma och vill kontrollfråga, var det den här produkten som du sökte? Där de inte har den möjligheten utan istället får de gå ut utanför shoppingcentret eller butiken. Det är ändå 2013 och vi borde kunna känna att vi har täckning i hela Sverige, säger Christian Blomqvist.

Det är inte bara på Clas Ohlsson som de märker av problemet. Både kunder och personal som P4 Västmanland pratade med på Erikslund håller med. Även Jessica Alenbring som är centrumchef instämmer i att det var problem till en början men enligt henne ska problemen vara fixade.

– Från det att vi öppnade så hade vi en förstärkare som inte räckte då för att vi skulle ha tillräckligt bra mottagning så vi har kompletterat upp med ytterligare en förstärkare. Nu är det samtliga abonnemang som ska ha bra täckning, säger Jessica Alenbring.

När hon får höra att många fortfarande har täckningsproblem i butikerna säger hon att hon ska se över vad centrumledningen kan göra.

Christian Blomqvist på Clas Ohlsson håller med om att det har blivit lite bättre sedan ledingen satte in en till förstärkare. Men han tycker också att problemet kvarstår eftersom kunderna fortfarande har problem att ringa inifrån butikerna på Erikslund.


Se P4 Västmanland kollar telefonin på en större karta

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".