1 av 3
Kyrkoherde Henrik Rydberg utanför Lindgården / Foto: Liselotte Karlsson SR
2 av 3
Lindgården i Fagersta / Foto: Liselotte Karlsson SR
3 av 3
Del av taket på Lindgården i Fagersta / Foto: Liselotte Karlsson SR
Fagersta

Tillfälliga lösningar efter branden i Lindgården i Fagersta

"Det blir ju stopp i verksamheten"
1:19 min

Västanfors församlingshem Lindgården i Fagersta förstördes i helgen när en brand bröt ut i fastigheten. Och branden kommer att påverka mycket, säger kyrkoherde Henrik Rydberg. Församlingen driver bland annat en skola och behöver nu andra lokaler.

Brandkåren jobbade natten mot lördag och hela dagen med att släcka och försöka begränsa skadorna.

– Det blir ju stopp i verksamheten och man får lägga en massa tid och kraft på att ordna upp det här och försöka hitta lösningar. Vi får väl leta reda på en arkitekt som får rita något så att vi så snabbt som möjligt kommer igång igen, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Var kommer kyrkans administration att ta vägen?

– Vi kommer att sitta på övervåningen i Brukskyrkan i Fagersta centrum och vi har ju tömt två arkiv med gamla handlingar.

Det här är ju en ruin nu, även om delar av byggnande är ganska välbehållna. Men det är vattenskador förstås på grund av släckningen, tror du att det går att rädda byggnadens struktur?

– Nej, det tror jag inte, möjligtvis den del där expeditionen fanns, där är det ju bara vattenskador. Men de stora utrymmena tror jag inte går att laga, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

I byggnaden fanns också ett kök där skolmat lagades varje dag. Nu ska församlingen hyra ett kök för att kunna förse skolbarnen med mat.

Tekniker ska nu ta reda på brandorsaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".