Bengt Danielsson, kyrkogårdschef i Västerås. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
Västerås

Farliga gravstenar på Västerås kyrkogårdar

"Vissa stenar har kanske fått stå för länge"
5:12 min

Efter en olycka i Bollebygd för snart tre år sedan, då en åttaårig flicka omkom efter att ha fått en gravsten över sig togs nya säkerhetskrav fram för landets gravstenar. När man inventerade Västerås 27 000 gravar under förra året fann man 1300 gravstenar som inte levde upp till säkerhetskraven.

I ett drygt år har totalt sex personer arbetat med att inventera och säkra Västerås alla gravstenar. Två personer har jobbat med inventeringen och fyra personer har arbetat med att förankra de gravstenar som ansågs vara en säkerhetsrisk.

Trots att man så här långt har funnit 1300 gravar med gravstenar som inte uppfyller kraven är Bengt Danielsson, kyrkogårdschef i Västerås inte särskilt förvånad.

– Tidens tand tar mycket på stenarna. Slitage, gravsättning, glapp, fukt. Det är inte förvånande att man måste justera gravstenarna då och då.

och Bengt Danielsson menar att olyckan i Bollebygd för några år sen blev en viktig väckarklocka för hela landets kyrkogårdsförvaltningar.

– Vi togs lite på sängen när olyckan hände. Det är väl så att man prioriterat vissa saker, och vissa inte. Till sist blir det kanske så att vissa stenar fått stå lite för länge innan man gått fram och tittat på dom. Sen har vi också trott att det varit bättre kvalitet på jobbet som gjorts innan.

Dom nya kraven innebär att alla stående gravstenar som är mellan 50-140 cm höga måste klara ett sidotryck på 35 kilo utan att välta. I de fall en farlig gravsten upptäcks skickas ett brev till den som innehar gravrätten, då den som står för gravrätten också ansvarar för att gravstenen står stadigt.

Många tror att man i sin begravningsavgift betalar för gravskötsel inklusive säkring av vingliga gravstenar, men så är det inte enligt kyrkogårdschefen Bengt Danielsson. Den som betalar för en gravrätt betalar egentligen bara för marken där graven ligger och skötseln av kringområdena. Själva skötseln av gravens planteringar och ansvaret för säkerheten ligger på gravrättsinnehavaren.

– Vår uppgift är att det finns en god säkerhet på kyrkogården, men det är ditt ansvar att graven är säker, säger Bengt Danielsson

I brevet som skickas ut från kyrkogårdsförvaltningen erbjuds man att antingen åtgärda felet själv, eller med hjälp av annan åtgörare. Men man erbjuds också en lösning där kyrkogårdsförvaltningen själva säkrar den ostadiga stenen.

Av dom drygt 900 brev som skickades ut vid årskiftet vill drygt hälften att kyrkogårdsförvaltningen åtgärdar problemet. 13% vill åtgärda stenen på egen hand, 13% valde att återlämna gravplatsen, medan 3% väljer att lägga ner stenen och 2% väljer att under våren ta bort den farliga stenen och bara behålla gravplatsen och dess plantering.

Kostnaden för att förankra en vinglig sten är 2.500:-, men att kostnaden skulle få vissa att avstå sin gravplats tror inte Bengt Danielsson på.

– Idag har vi en helt annan rörlighet. Man flyttar lite oftare. Har man en gravplats i Västerås men är bosatt i Göteborg kan det bli jobbigt att åka fram och tillbaka. Okej att 2.500:- kan låta mycket, men om man tänker på att man har en gravrätt i tjugofem år så är det bara en kostnad på 100 kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".