VästeråsIrsta jublar efter elitseriekvalet ifjol. Repris i år? Foto: Roger Karlsson/VästeråsIrsta.
Handboll

VästeråsIrsta får spela i kvalserien

"Vi tar det som en bonus"
1:16 min

Aranäs får ingen elitlicens och sparkas ut ur elitserien i handboll. Det betyder att VästeråsIrsta som slutade sist och redan åkt ur får en ny chans att hålla sig kvar i högsta serien via kval.

– Vi är inte nöjda med det vi presterat i år och det här är verkligen en chans för oss, säger VästeråsIrstas sportchef Andreas Jansson.

VästeråsIrsta förlorade den sista elitseriematchen hemma mot Kristianstad med 18-33 och säsongen var därmed slut. Redan i den näst sista omgången stod det klart att VI slutar sist och åker ner i allsvenskan.

Men efter tisdagkvällens sista omgång kom beskedet att Aranäs ekonomi inte håller och klubben beviljades ingen elitlicens till nästa säsong.

VästeråsIrsta tar därmed över Aranäs plats i kvalserien och säsongen förlängs helt plötsligt med en månad.

– Precis som ifjol så blir kvalserien en ren bonus. Då för att vi överraskade i allsvenskan och tog oss till kvalserien, nu en bonus på ett annat sätt, säger Andreas Jansson.

Nu blir det till att ladda om för VästeråsIrsta som redan till helgen spelar den första matchen i kvalserien borta mot Önnered.

– Ska vi ha nån chans att utnyttja den här möjligheten vi fått så måste vi höja våran prestationen och spela mycket bättre än vad vi gjort på slutet.

– Vi behöver dock inte känna någon press. Vi har ju inget att förlora eftersom vi redan har åkt ur elitserien en gång.

Första hemmamatchen blir mot Helsingborg i mitten av nästa vecka och övriga lag är Malmö, Skånela och Rimbo.

Kvalserien spelas i tio omgångar där lagen möts både hemma och borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".