Kraftvärmeverkets skorsten lär fortsätta ryka, även om bolagets lån görs om till eget kapital. Pressbild: Lasse Fredriksson/Mälarenergi.
Västerås

Västerås stad avvecklar lån till dotterbolag

Västerås Stad gör nu om sina lån till bland annat Mälarenergi. Orsaken är en ny räntelag som skapats för att stoppa skatteflykt. Staden tar det säkra före det osäkra och sätter pengarna som eget kapital i stället.

Det var många kommuner som blev oroliga när förslaget om ny räntelag kom. I dag tar kommunstyrelsen beslut om att göra om lånen till eget kapital.

Riksdagen ville med den nya lagen komma åt riskkapitalbolag med bas i Jersey eller andra skatteparadis. Men många kommuner blev oroliga att även de skulle råka i tvist med skatteverket om gamla lån.

I Västerås handlar det om gamla lån till bland annat Mälarenergi, med upp till sju procents ränta. Det är väldigt högt jämfört med dagens räntenivåer. Det gör att Mälarenergi betalar drygt 40 miljoner i ränta till Västerås stad - något som för en lekman kan se ut som skatteplanering.

– Det tror jag inte, säger Västerås Stads finanschef Kjell Andersson.

– De här lånen är från 1996 och 1999, och det var ett högre ränteläge då, säger han.

Det är alltså Västerås Stad som lånat ut pengar till sitt helägda dotterbolag Mälarenergi. För att helt undanröja risken att råka i tvist med skatteverket har Västerås valt lösningen att göra om sina lån till Mälarenergi till aktiekapital.

Då får man utdelning i stället för ränta från dotterbolaget, så det blir ingen skillnad ekonomiskt.

– För bolaget och för kommunen är det helt likvärdigt, säger Kjell Andersson.

Man kunde också ha skrivit över lånen på dotterbolaget i stället, en lösning som vissa andra kommuner i Sverige har valt. Men det är en sämre affär, och Västerås väljer i stället den här lösningen.

Man kan förstås fråga sig varför Mälarenergi ska ha så stor vinst. Kanske vore det bättre att sänka elpriserna i stället. Men det håller inte Kjell Andersson med om.

– Mälarenergi är ett stort bolag. Och 53 miljoner totalt i utdelningskrav är inte högt för det stora bolaget. Det är inte mer än snittet av andra kommunala energibolag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".