Daniel Mendoza. Foto: Ninni Udén.
Västmanlandkorrespondenten

Det goda lyfts fram när Daniel Mendoza driver Good News Magazine

"Jag fokuserar på möjligheterna"
1:06 min

Grundaren och ansvarig utgivare för Good News Magazine är veckans Västmanlandkorrespondent och heter Daniel Mendoza.

– Det är lite en vilja att förbättra världen, vi behöver få ta del av de positiva saker som händer. Vi behöver lyfta fram det mycket mer, både i nyheter och i media, det säger Daniel Mendoza när jag träffar honom i hans hem i Västerås.

Good News Magazine startades i oktober 2010 och under våren släpps det tionde numret i ordningen. Magasinet är fyllt av vackra bilder och artiklar om allt mellan himmel och jord. Den gemensamma nämnaren är att innehållet pekar åt ett positivt håll, det handlar om kreativa och konstruktiva lösningar. Daniel är angelägen om att lyfta fram de goda exemplen vilket gör att magasinet är unik. I norden är det den enda tidskriften i sitt slag och ute i världen finns bara ett par tidskrifter som har sin utgångspunkt i, och fokuserar på, just det positiva och konstruktiva.

– Om du föreställer dig en kirurg som går in till en operation och tänker att det kommer gå åt skogen är sannolikheten större att det gör det. Om vi bara ser till de problem i världen, om vi ständigt matas med det negativa och aldrig med lösningar som handlar om att förbättra levnadsförhållanden, om ingen får ta del av dem, då tar rädslan över.

Daniel Mendoza menar att vi behöver balansera och lyfta fram berättelser som inte bara är negativa och berättar om en föreläsning han just varit på där svenskar enligt FN har en sämre bild av världen än hur den egentligen ser ut, på riktigt. När tidningarna får presstöd bör man ha en förväntning på att de återger fakta, men många gånger tenderar de att dramatisera.

– Media har ett ansvar. Om den bilden som ges av Afganistan enbart är ständiga krig elände så är det också den bilden vi får, att det enbart är problem. Det är samma vad gäller vår bild av flyktingar som offer. Istället för offer kan vi se dem som de individer de är, människor som kämpar, och utifrån det perspektivet skapa dialog och hjälpa dem med vad de behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".