Fiberkabel med skyddsnät. Foto: Katarina Hedström / SR Gotland
TELEFONIN I VÄSTMANLAND

Dålig mobiltelefoni bakom rekordstort intresse för fibernät

"Ett enormt intresse"
1:31 min

När de gamla telefonledningarna av koppar tas bort är det många som får mobila alternativ i stället, men det har visat sig fungera dåligt i Västmanland. Därför vill många satsa på fibernät istället. Intresset är rekordstort för det ekonomiska stöd som länsstyrelsen erbjuder för utbyggnad av fibernätet på landsbygden, men pengarna räcker inte till alla. Lantbrukarna Marit Wirén Toll och Peter Toll i Romfartuna har ansökt om bidrag och anser att en bra uppkoppling är nödvändig för att få gården att gå runt.

Landsbygdsutvecklarna Lasse Eriksson och Indi Persson är glada över att fler ansöker om stödet, även om pengarna inte räcker till alla som vill ha bidrag.

– Vi hade ju ett lågt intresse för ett par år sedan när vi började med den här frågan, men det har svängt enormt, säger Lasse Eriksson.

– Sista månaderna är det ett enormt intresse ute. Folk vill ha det, verkligen.

Varför tror du att det är så?

– Det är många saker som påverkar. För landsbygden är det ju en framtidsfråga både för att bo och verka, säger Lasse Eriksson till P4 Västmanland.

De ansökningar som ligger på landsbygdsutvecklarnas bord har ett värde på över 40 miljoner kronor.

Länsstyrelsen i Västmanland har bara 12 miljoner kronor kvar att dela ut av pengarna i det så kallade landsbygdsprogrammet, satsningen som ska ge fler på landsbygden tillgång till fibernät.

Pengarna räcker alltså inte, men så länge som intresset är stort finns chans till mer pengar.

– Det kommer att ske en fördelning mellan länen. De som har lite ansökningar kankse blir av med pengar till de län som har många ansökningar, säger landsbygdsutvecklaren Lasse Eriksson.

Stödet ges bara till områden där marknaden inte har planer att bygga ut nätet, och i Västmanland gäller det många platser. Ansökningarna kommer in från flera håll.

För landsbygdsutvecklarna Lasse Eriksson och Indi Persson väntar ett svårt arbete när de ska prioritera bland ansökningarna.

– Det är många punkter och villkor som ska uppfyllas, säger Indi Persson till P4 Västmanland.

Några som har ansökt om stöd från länsstyrelsens landsbygdsprogram är Marit Wirén Toll och Peter Toll. De har engagerat sig genom hembygdsföreningen i Romfartuna för att få fiber draget hem.

De äger och driver en gård i Romfartuna, norr om Västerås. Där föder de upp grisar och odlar spannmål. Dessutom har de ett enmanssågverk på gården.

De anser att det blir allt viktigare med en bra uppkoppling för att få gården att gå runt. Deras foderanläggningar, faktureringar och larm är beroende av en väl fungerande uppkoppling.

För några år sedan engagerade sig Peter och Marit via hembygdföreningen i Romfartuna för att få ADSL till området, men tiderna har förändrats och nu är nästa steg att få fibernät.

Tillsammans med de andra i socknen har de fått hjälp av Leader, som är ett företag som jobbar för landsbygdsutveckling.

Mats Thorburn är projektledare på Leader inom området Mälarstranden, där bland annat Västerås och Hallstahammar ingår. Han säger att de gör en särskild satsning på bredbandsutveckling på landsbygden.

Leader erbjuder en check på 50 000 kronor till föreningar och grupper som behöver hjälp att få fram de uppgifter som behövs för att kunna söka ersättning från till exempel länsstyrelsen.

För Peter och Marit och de andra engagerade i Romfartuna har bredbandschecken från Leader spelat stor roll.

Mats Thorburn på Leader Mälarstranden säger att han också märkt ett ökat intresse för utbyggande av fibernät och särskilt i Västmanland.

Han tror att fibernät är den enda lösningen för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".