Rolf Söderberg, kommissarie vid Polismyndigheten i Västmanland och Hans Zwicknagel, verksamhetsledare vid Brandskyddsföreningen i Västmanland. Foto: Samuel Sillén
Västerås

Samarbete ska minska skolbränderna i Västerås

"Brinner en skola om dagen i Sverige"
1:26 min

En ny satsning ska minska antalet skolbränder i Västerås. Polisen, räddningstjänsten och Västerås stad som ska samarbeta. Bland annat ska man erbjuda utbildning och information till skolorna.

– Vi vill ta ett krafttag mot anlagda bränder. Vi vill visa att hela samhället reagerar. Polisen, räddningstjänsten och kommunen, säger Hans Zwicknagel,  verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen i Västmanland.

En del i den här satsningen är att polisen och räddningstjänsten besöker skolor som utsatts för bränder för att utbilda och informera om konsekvenserna av en brand, men historisk sett har intresset att få ut polisen och räddningstjänsten varit svagt.

Sedan år 2010 finns 20 skolbränder i Västerås registrerade hos räddningstjänsten, varav två stycken i år.

Men mörkertalet är stort, tror Hans Zwicknagel:

– Jag har en känsla av att det är många bränder som inte rapporterats in till räddningstjänsten för att skolan är rädd om sitt rykte, och det här kan ju slå tillbaka ordentligt på skolan den dag de får en totalbrand.

Kommissarie Rolf Söderberg, Polismyndigheten i Västmanland, är inne på samma linje.

– Det är väldigt viktigt att man från skolledningens sida gör anmälan om sådana här små bränder för det kan ju vara en tendens att något större kommer att hända längre fram, säger Söderberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".